Hej iedereen!
In mijn post van 15 maart heb ik jullie uitgelegd dat ik in 2019 een yin yogaopleiding heb gevolgd. Maar wat is Yin Yoga nu eigenlijk?
Ik heb de Yin Yoga opleiding gevolgd bij Anat Geiger en Marcel van de Vis Heil, zij zijn rechtstreekse leerlingen en assistenten van Paul Grilley. Paul is de grondlegger van Yin Yoga. Ik ben met een klein hartje aan de opleiding begonnen, aangezien het mijn eerste Yoga Teacher Training was, maar ik vond het super!
Ik heb super veel geleerd. In het eerste deel van de opleiding vooral over de houdingen en hoe je het best in een houding kunt zitten en hoe je de houding moet aanpassen aan jou en niet andersom. Hier kwam heel wat anatomie bij kijken, waardoor het best zwaar was om dat allemaal te verwerken. Maar het is ook heel belangrijk om te weten hoe het lichaam werkt om zo de houdingen optimaal te kunnen uitvoeren en aan te passen. Zo kan ik jullie ook op een veilige manier helpen bij het lesgeven. In het 2de deel ging het dan eerder over de yogafilosofie en meditatie, maar daar kom ik in toekomstige posts nog wel op terug.
Maar wat is Yin Yoga nu eigenlijk?
Ik merk dat dit een begrip is dat nog bij velen onbekend is. We zijn meestal allemaal wel bekend met de "normale" yoga. Deze is dan vaak Vinyasa of Hatha yoga, maar Yin Yoga is toch nog wel een heel andere soort yoga. Yin Yoga staat niet voor de bewegingen, maar voor de houdingen. We nemen een houding aan die natuurlijk is voor ons lichaam, dus we gaan onszelf niet in onmogelijke houdingen duwen. Het doel van de houdingen is om te gaan strekken. We gaan werken op bepaalde delen van het lichaam zodat we daar stretch gaan voelen. Wanneer we deze stretch dan goed voelen, niet te hard of te zacht, gaan we hierin enkele minuten blijven. Dit is in de eerste plaats om optimale ontspanning te kunnen bekomen. Daarnaast heeft die stretch ook nog de bedoeling om de stijvere delen van ons lichaam terug soepeler te maken. Door het strekken gaan we beweging brengen in delen van het lichaam die we normaal gezien niet of onvoldoende bewegen.
Zo gaan we de rug of andere delen van het lichaam terug wat losser maken en gaan we de pijn gaan verlichten die we creëren door het dagelijkse zitten of te weinig bewegen. Hierdoor gaan we ook bepaalde bewegingsmogelijkheden van ons lichaam vergroten. Bijna iedereen kan aan Yin Yoga doen, want het maakt niet uit dat je bepaalde bewegingen niet kan door stijfheid of stramheid van het lichaam. We passen bij Yin Yoga de bewegingen juist aan, aan jouw lichaam. En zo zal je merken dat in de loop van de lessen je bewegingsmogelijkheden gaan uitbreiden. We hebben dus geen intensieve yogales, waarbij je nat van het zweet naar huis gaat! Het is belangrijk om te weten dat we juist gaan stilzitten en leren om te ontspannen! Dit is niet meer zo evident in onze maatschappij, maar meer dan ooit belangrijk! Naast de fysieke voordelen, ga je dus ook rust creëren in je hoofd.
In deze ontspannende yin houdingen gaan we dus vooral zorgen voor onze mind en ons lichaam.
Zo! Ik hoop dat Yin Yoga voor jullie bij deze wat duidelijker is geworden en hoop jullie binnenkort op de yogamat te mogen verwelkomen. Vanaf april zou ik beginnen met het geven van mijn eerste lessen. Ik vind het dan ook super spannend. Maar gezien de onzekere situatie op dit moment met het coronavirus zal dit uitgesteld worden totdat we allemaal weer veilig met elkaar contact mogen hebben. Later zal er nog een post volgen met meer informatie over de lessen die ik zal geven.
Namasté!
コメント